Ervaring van een vrijwilliger

Stichting Constru Casa / Help mee met bouwen / Ervaring van een vrijwilliger

Indy Slagmeulen

Vrijwilliger februari 2020

Samen met 5 klasgenootjes gingen we een familie helpen in de buurt van Antigua. Dit hebben we gedaan vanuit de LiemersCollegeAward (LCA) hierbij moesten we onszelf extra uitdagen en net iets verder gaan dan andere leerlingen. Iedereen die mee heeft gedaan, heeft een gouden medaille gekregen. We hebben de medaille gekregen voor vier verschillende gebieden; sport & expeditie, onderwijs, cultuur en maatschappij. Wij zijn voor maatschappij naar Guatemala gegaan. We moesten alle voorbereidingen en het geld zelf regelen. Hiervoor hebben we veel moeten doen, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Toen kon de bouw beginnen.
We liepen de weg omhoog richting het “huisje” van de familie. We klopten aan en de vader deed de deur open en begeleidde ons door een smal steegje naar hun woonruimte. Hun slechte leefomstandigheden grepen mij aan. Ze hadden een kleine ruimte waar ze met zessen sliepen.
Toen we bij het huisje aankwamen waren De bouwvakkers waren al gearriveerd en hadden al een beginnetje gemaakt met het sloopwerk. We moesten eerst de hele buitenruimte leegmaken; de keuken verwijderen, een boom omhakken en uitgraven en een deel van hun huis afbreken. Dit duurde twee dagen en toen konden we beginnen aan de bouw van hun huis.
De volgende dag hadden de bouwvakkers alles zover geprepareerd dat de afmetingen van het huis bekend waren en alles waterpas lag.
Toen begon het echte zware werk voor mij. We moesten veel stenen hakken, ijzeren pinnen buigen, cement maken, veel sjouwen. Dit vond ik belonend werk, want je zag meteen resultaat. Wat wel leuk is om te vermelden is dat de vader veel werk uit onze handen wilden nemen. Ik denk dat hij op die manier wilde laten zien dat ze erg dankbaar waren dat we voor hen het huisje kwamen bouwen en er ook veel voor wilde doen. Wat ik erg leuk vond om te doen was het stuken. We moesten cement maken met andere verhoudingen waardoor het iets vloeibaarder werd en dit moesten we op de muren smeren.
We hebben in Guatemala niet het eindresultaat van het huisje kunnen zien. Maar we kregen van Diego een paar weken later filmpjes en foto’s van het eindresultaat en berichten hoe het met de familie was. Dit was een ervaring om nooit te vergeten en ik zou het iedereen aanraden!!
error: Content is protected !!